howto

How to: Een systeembackup maken met Complete PC Back-up

Laatste update: 18 October, 2009 10:31

Bezitters van Vista Ultimate hebben de bescikking over Complete PC Back-up, waarmee het mogelijk is om een image te maken van je hele systeem, dus inclusief instellingen, programma's en data. Deze image wordt vervolgens opgeslagen op een andere locatie dan de oorspronkelijke programma's, instellingen en bestanden. Met deze systeemkopie kun je de inhoud van de computer terugzetten als de vaste schijf of de hele computer onverhoopt niet meer wil opstarten. Het is dus zaak om je images up-to-date te houden, zodat je nooit gegevens kwijt kunt raken.

Als de computer meerdere partities heeft, moet je Complete PC Backup uitvoeren kort nadat je de computer hebt geïnstalleerd. De back-up moet alle bestanden en programma's op alle partities omvatten. Je beschikt dan over een systeemkopie van de oorspronkelijke computerconfiguratie die je kunt gebruiken wanneer je de computer in een eerdere staat moet of wilt terugbrengen. Sla de systeemkopie op een partitie op waarop Windows niet is geïnstalleerd of op een externe harde schijf.

Als je met Windows Complete PC Back-up een image wil maken, moet je vaste schijf NTFS geformatteerd zijn. Als je de back-up opslaat op een externe harde schijf, moet deze schijf ook NTFS zijn geformatteerd. De vaste schijf waarop je de back-up opslaat, moet een standaardschijf zijn, geen dynamische schijf. Je kunt een back-up maken van dynamische schijven, maar vervolgens moet je op de computer een back-up maken van alle dynamische schijven.

Als je de computer herstelt met een Complete PC Back-up image, is er sprake van een volledig herstel. Het is niet mogelijk afzonderlijke items terug te zetten. Alle huidige programma's, systeeminstellingen en bestanden worden vervangen. Je moet regelmatig een backup van je bestanden maken met de wizard Back-up van bestanden maken.

Open Complete PC Back-up, door in het zoekvlak back-up te typen, of via Configuratiescherm\Systeem en onderhoud\Back-upcentrum

Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

backup

Klik op Back-up maken. Je komt dan in het volgende scherm:

 • backup1

  Kies waar je de backup wilt opslaan, dit kan op CD's, DVD's of op een interne- of externe harde schijf. Als je CD's of DVD's gebruikt, heb je veel schijven nodig. In het backup programma wordt aangegeven of er voldoende ruimte voor je backup beschikbaar is. Als er niet voldoende ruimte beschikbaar is, geeft het programma een waarschuwing en moet je een andere lokatie kiezen, of ruimte vrijmaken, zoals je op de afbeelding boven kunt zien. Klik nu op Volgende.

  backup2

  In het volgende scherm kun je kiezen welke partities/schijven je in je image wilt opnemen. Maak je keuze en klik op Volgende.

  backup3

 • Je krijgt nu een overzicht van de gemaakte keuzes. Als alle gegevens juist zijn klik je op Back-up starten.
  Je image wordt nu weggeschreven naar de geselecteerde media. Het image bestand wordt gecomprimeerd opgeslagen. Hoe je de Back-up in geval van nood terugzet, lees je hier.

  Bron: Windows Help


  Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl
  pijl2 Terug naar de How to-index