howto

How to: Dual boot Vista en XP

Laatste update: 18 October, 2009 10:31

Het is goed mogelijk om een dual boot met XP op te zetten als je Vista al geïnstalleerd hebt staan. Normaal gesproken wordt altijd aangeraden om het 'oudste' OS eerst te installeren en als je die mogelijkheid hebt, is dat inderdaad de beste manier. Echter, als je Vista volledig ingericht en naar tevredenheid hebt draaien, is dit geen optie. Als je op de volgende manier te werk gaat, kun je zonder al te veel problemen toch een dual boot opzetten.

Voorbereiding

Eerst moet je ervoor zorgen dat je een aparte partitie of zelfs een hele schijf vrij hebt voor XP.
Heb je dit niet, dan kun je via Vista's Schijfbeheer een partitie op een bestaande schijf met voldoende vrije ruimte aanmaken. Klik hiervoor met rechts op de schijf/partitie die je wilt gaan gebruiken en kies de optie Verkleinen.dskmgmt
Hoe groot je deze partitie moet maken hangt af van hoeveel programma's je wilt gaan installeren, een richtlijn voor een XP installatie met SP2 vind je hier.
Klik nu met rechts op de Niet toegewezen ruimte en klik Nieuw simpel volume. Volg de wizard. Accepteer alle standaard waarden, kies alleen wel voor Snel formatteren. Herstart de PC om de wijzigingen door te voeren.

XP installeren

Doe de XP CD in de speler en herstart de PC, ditmaal van de CD. Installeer XP op de partitie die je eerder hebt gecreëerd.

De bootmanager herstellen

NNu je XP geïnstalleerd hebt, kun je niet meer in Vista opstarten. Om de Vista bootloader te herstellen download en installeer je EasyBCD en het Microsoft .NET 2.0 Framework.

Open EasyBCD, klik op de Manage Bootloader knop en en selecteer de opties Reinstall Vista bootloader.
Klik daarna op Write MBR.

easybcd1

Vervolgens klik je op Add/Remove Entries.
Onder Add an entry kies je uit het drop down menu Windows NT/2k/XP/2003.
Bij Name geeft je de naam Microsoft Windows XP op.
Klik nu op Add Entry

easybcd2

Herstart de PC en kies het besturingssysteem naar keuze.

Note: Voorheen maate ik in dit artikel gebruik van VistabootPRO, echter, dit programma is helaas niet meer gratis. EasyBCD is dat (nog) wel en doet precies hetzelfde.

Verwante artikelen

pijl Een slipstreamed installatie DVD maken met SP1
pijl Complete PC Back-up maken
pijl Complete PC Back-up terugzetten


Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl
pijl2 Terug naar de How to-index