Is 64-bit ineens gemeengoed?

Artikel door MW, op Wednesday, 15 October, 2008
Laatste update: 18 October, 2009 10:31

logo64

Vorig jaar waren 64-bit edities van Windows nog moeilijk verkrijgbaar en alleen weggelegd voor de echte techneuten. Dit jaar lijkt zonder waarschuwing het tij te keren, zo schrijft Ed Bott in zijn blog.

Het viel hem op dat, tijdens een zoektocht op de website van HP, er upgrades naar Vista x64 mogelijk waren voor de alle op de site genoemde modellen laptops en desktops.

Ook Microsoft heeft de ommekeer bemerkt, het aantal verkochte computers met Vista x64 voorgeïnstalleerd is verdrievoudigd in de laatste drie maanden. Gebruikmakend van data verzameld via de Windows Update servers heeft Microsoft berekend dat in Maart dit jaar 1.45% van alle Vista machines draaide onder 64-bits versies van Vista. In Juni was dit percentage gestegen naar 5.18%.

Dit lijkt weinig indrukwekkend, maar volgens Ed Bott's berekeningen betekent dat dat in die periode 20% van alle Vista PC's met een 64-bits Vista versie verkocht werden. Hij acht het zeer wel mogelijk dat in de herst 50% van alle verkochte PC's een x64 versie van Vista voorgeïnstalleerd heeft.

Misschien niet erg verrassend, aangezien de prijzen van RAM geheugen zo drastisch gedaald zijn dat 4 GB werkgeheugen je nog geen €70,- hoeft te kosten. Veel OEM's (original equipment manufacturers) stoppen daarom
tegenwoordig 4 GB aan werkgeheugen in hun machines. En om zoveel geheugen te kunnen adresseren, heb je een 64-bits besturingssysteem nodig.
Daarbij zijn ook de grote hardware fabrikanten tijdig op de x64 toer gegaan en hebben zij 64-bits drivers voor hun nieuwere hardware ontwikkeld.
Heikel punt blijft oudere (legacy) hardware, waarbij je soms al blij mag zijn als er 32-bits drivers voor Vista beschikbaar zijn.

Ironisch genoeg blijkt Microsoft zelf ook achter te lopen qua 64-bit driver ondersteuning, zo zijn er voor bepaalde vingerafdruk lezers geen 64-bits drivers beschikbaar.

Bron: Ed Bott's Microsoft report

Verwante artikelen pijlWaarom kiezen voor Vista 64-bit?
pijlDrivers voor Vista 64-bit
pijlSoftware en compatibiliteit in Vista 64-bit

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index