Microsofts OneCare verandert automatische update instelling

Artikel door MW, op Wednesday, 15 October, 2008
Laatste update: 18 October, 2009 10:31

Door M. Veldhuis

Een aantal gebruikers van Windows XP en Windows Vista kwam onlangs voor een onaangename verrassing te onecarestaan, toen bleek dat door Microsoft vrijgegeven updates ongevraagd waren geïnstalleerd en hun Pc's daardoor automatisch opnieuw waren opgestart. Deze gebruikers hadden in de instellingen van Windows Update opgegeven dat het downloaden en installeren van de updates niet automatisch moest gebeuren.

De problemen deden zich voor op "Patch Tuesday" van deze maand, 9 oktober. Enkele dagen daarna deelde Microsoft mee dat de instellingen voor Windows Update nooit zonder toestemming van de gebruiker worden gewijzigd. Een woordvoerster van het bedrijf legde de schuld bij de gebruikers. Die zouden de instellingen hebben veranderd zonder zich bewust te zijn van wat ze deden, of ze zouden zijn vergeten welke instelling ze hadden gekozen.

De werkelijke oorzaak van de problemen blijkt nu volgens Scott Dunn (redacteur "Windows Secrets" nieuwsbrief) toch bij Microsoft te liggen, en wel in de OneCare beveiligingssoftware. Zonder de gebruiker daar expliciet van op de hoogte te stellen, zet de installatieprocedure van dit pakket de instelling van Windows Update weer op "automatisch", waardoor updates van Windows zonder tussenkomst van de gebruiker worden gedownload en geïnstalleerd. Ook de Background Intelligent Transfer Service (BITS) wordt weer aangezet, als die door de gebruiker is uitgezet.  

Windowsgebruikers die de instellingen van Windows Update hebben gewijzigd en onlangs OneCare hebben geïnstalleerd, doen er dus goed aan de instellingen van Windows Update nog eens te controleren. Het deïnstalleren van de software, ook als het om de '90 dagen probeerversie' gaat, zorgt er niet voor dat de handmatig gekozen Windows Update instellingen worden hersteld.

 

(Bron: Computerworld)

 Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index