tweak

 

Waarom kiezen voor Vista 64-bit?

Laatste update: 18 October, 2009 10:31

De voornaamste reden om een 64-bits versie van Windows te gaan gebruiken is dat je onder 64-bit meer dan 4 GB aan intern geheugen kunt gebruiken, mits je moederbord en chipset het gebruik van meer dan 4 GB intern geheugen ondersteunen. Ook moet je processor gebruik maken van een 64-bits instructieset, om een 64-bits besturingssysteem te kunnen gebruiken.

Gezien de huidige prijzen van geheugenmodules is het zeer aantrekkelijk om lekker veel geheugen in je computer te stoppen, maar dan moet je het natuurlijk wel kunnen gebruiken.

Een 32-bits versie van Vista maximaal 3 tot 3,5 GB aan geheugen adresseren. Dit probleem wordt veroorzaakt door bepaalde hardware- en softwarefactoren.

In de gemiddelde computer hebben verschillende apparaten toegang tot de toegewezen geheugenruimte nodig. Dit wordt ook wel MMIO (Memory-Mapped I/O) genoemd. Deze ruimte is voor 32-bits besturingssystemen alleen beschikbaar binnen de eerste 4 GB van de adresruimte.

Als je bijvoorbeeld een videokaart hebt met 256 MB intern geheugen, moet dat geheugen worden toegewezen binnen de eerste 4 GB van de adresruimte. Als er al 4 GB systeemgeheugen is geïnstalleerd, moet een gedeelte van die adresruimte worden gereserveerd door de toewijzing van grafisch geheugen. Bij toewijzing van grafisch geheugen wordt een gedeelte van het systeemgeheugen overschreven. Dit betekent dat de totale hoeveelheid systeemgeheugen die beschikbaar is voor het besturingssysteem minder wordt.

Deze beperking van het beschikbare systeemgeheugen is afhankelijk van het type en de hoeveelheid apparaten die in de computer zijn geïnstalleerd. Als in je computer een groot aantal apparaten is geïnstalleerd, wordt het beschikbare geheugen soms wel beperkt tot 3 GB of minder. Het maximale beschikbare geheugen in 32-bits versies van Windows Vista is gewoonlijk 3,12 GB. Dus als je 4 GB of meer geheugen wilt gaan gebruiken moet je kiezen voor de 64-bits versie van Vista.

Deel 2, drivers voor Vista 64-bit >>

Bron: http://support.microsoft.com/kb/929605

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl

pijl2 Terug naar de Tweaks en Optimalisatie-index