tweak

 

Software en compatibiliteit in Vista 64-bit.

Laatste update: 18 October, 2009 10:31

<< vervolg van deel 2, drivers voor Vista 64-bit.

Op het moment is er nog bar weinig echte 64-bits software beschikbaar. Gelukkig werken de meeste 32-bits programma's ook gewoon onder Vista 64-bit. Deze vindt je terug in de map Program Files (x86) en 64-bits programma's worden in de map Program Files zonder toevoeging geïnstalleerd. Als je in Taakbeheer kijkt naar lopende processen zie je dat 32-bits processen de toevoeging *32 hebben.

taskmanager

Om er voor te zorgen dat je als gebruiker geen verschil bemerkt tussen 32- en 64-bits programma's heeft Microsoft de volgende, wat vreemde constructie bedacht. Bijna elk programma maakt namelijk gebruik van bibliotheken en code al aanwezig op je systeem. Deze kunnen alleen door die programma's gebruikt worden als ze van de goede bit-breedte zijn. Daarvoor is er een tussenlaag aangebracht, WOW-64, ofterwijl Windows-on-Windows 64-bit die ervoor zorgt dat de juiste bibliotheken geladen worden.

Gevolg hiervan is dat grote delen van je systeem dubbel bestaan en soms ook nog eens verwarrend genaamd zijn. Een voorbeeld is de map System32, waar je 32-bit programmagegevens zou verwachten, maar die nu juist voor 64-bits programma's is gereserveerd. De 32-bits varianten vind je in C:\Windows\SysWOW64. Om nu de nodige compatibiliteit te behouden maakt WOW64 gebruik van virtualisatie, waarbij 32-bits programma's die toegang willen tot de map System32 stiekem de map C:\Windows\SysWOW64 voorgeschoteld krijgen.

syswow64

Ook toegang tot delen van het Register van Vista worden gevirtualiseerd, dan met name de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software. Daar krijgt 32-bit software de subsleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\WOW6432Node onder de neus.

syswow3264

Meer technische informatie over hoe Vista 64-bit precies in elkaar steekt vind je op deze link.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op Bitsforums.nl

pijl2 Terug naar de Tweaks en Optimalisatie-index